*



Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ο Άγιος Βασίλης ή Αϊ Βασίλης

Αι Βασίλης




Ο Άγιος Βασίλης ή Αϊ-Βασίλης αποτελεί σήμερα μια διεθνή λαογραφική μορφή η οποία διανέμει δώρα σε παιδιά και ενηλίκους που υπήρξαν "καλοί" κατά τη διάρκεια του χρόνου. Είναι κυρίαρχο πρόσωπο του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων. Η γνωστή παρουσία του με κόκκινη στολή, λευκή γενειάδα, πάντα χαμογελαστός με το σάκο με τα δώρα, πάνω σε έλκηθρο που το σέρνουν ζωηρά ελάφια ή τάρανδοι αποτελεί σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα τον πλέον αγαπημένο ήρωα των παιδιών τις ημέρες αυτών των εορτών ακόμη και σε χώρες μη χριστιανικές. Ξεκινά κάθε χρόνο από χώρα του Βορρά, παραμονές πρωτοχρονιάς, για να χαρίσει δώρα σε όλα τα παιδιά της γης.
Είναι ακριβώς ο ίδιος ο "Πατέρας Χριστούγεννα" των Άγγλων, ο "Περ Νοέλ" των Γάλλων, ο "Σίντερ-Κλάας" των Ολλανδών, ο "Βάιναχτσμαν" των Γερμανών, ο "Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ" (= ο Καλός γερο-πατέρας) των Κινέζων, ο "Χοτέισο" των Ιαπώνων.
Προέλευση της μορφής
Η σημερινή μορφή του Άϊ-Βασίλη με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενιάδα άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 1931 όταν η γνωστή αμερικάνικη εταιρεία αναψυκτικών
Coca-Cola παρουσίασε τον Αϊ-Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας στα χρώματα βεβαίως εκείνης. Η διαφήμιση δε αυτή υπήρξε εμπορικά τόσο επιτυχής που έμελλε να γίνει σήμα δημοτικότητάς της ανά τον κόσμο. Η μορφή όμως του Αϊ-Βασίλη όπως περίπου είναι σήμερα ήταν γνωστή μερικά χρόνια νωρίτερα από το 1931.

Merry Old Santa Claus, εφημερίδα Harper's Weekly, 1 Ιανουαρίου 1881.



Βικιπαίδεια

5 σχόλια:

Betty Manousos είπε...

Xρονια σου πολλα!Το ωραιοτερο Πνευμα των Χριστουγεννων σ'ολo τo WEB!!
Σου ευχομαι αγαπη, υγεια κ ευτυχια και καθε προσδοκια σου να πραγματοποιηθει!!
Με εκτιμηση
Μπεττυ Μανουσου
:)
Y.Γ.
Ειμαι και γω μια απο τις ευαισθητες!
αλλα ετσι οσμιζομαι τα ωραια πραγματα, νομιζω!..

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

mar9659 είπε...

Τις θερμότερες ευχές μου για το Νέο 'Ετος σου ευχομαι απο καρδιάς!!Το 2010 να είναι για σένα και την οικογένεια σου Αισιόδοξο Δημιουργικό Χαρούμενο Αγαπησιάρικο και να σου πραγματοποιήσει κάθε προσδοκία σου!!!! Φιλί γλυκό!!

Eva F. είπε...

Betty μου...
Σ΄ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου....
Και σένα σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για τον καινούργιο χρόνο που ήρθε!
΄Εχεις την εκτίμησή μου.

Eva F. είπε...

Σκρουτζάκο και mar9659...
ευχαριστώ που ήρθατε!